Gokwe kurve fra Zimbabwe

Gokwe kurve

Gokwe er smukke håndflettede kurve fremstillet Batonga-folket i Zimbabwe i Gokwe regionen. Dette kunstneriske folk har forbindelser til Batonga-folket i Binga, hvor Bingakurvene produceres, men de har flyttet sig længere i landet og båret deres forskellige vævetraditioner med sig-se mere under Binga kurve.

Gokwekurvene er blødere end Binga kurve, pga. forskelle i de regionale vejrforhold og dermed den lokale vegetation. 

Kurvene er fremstillet af vilde græsarter og farvet med plantefarver fra vinplanter og Ilala blade. Det er en omfattende og tidskrævende proces at fremstille kurvene, da alle materiale skal indsamles og klargøres før selve vævningen kan begynde. Det tager 5-8 dage at fremstille en kurv, afhængig af størrelse og mønsterkompleksitet. 

Kurvene blev oprindeligt brugt i Batonga`ernes husholdning og de største benyttes fortsat til at skille avner fra korn i melproduktionen. De mindre kurve benyttes af nogle stammefolk stadig som tallerkner, primært til at servere vilde frugter og lign. ved traditionelle fester og ceremonier.

Mønstre og farver er oftest inspireret af den omgivende natur, insekter og planter, trædestier mv.

Salget af disse kurve er en del af et Fair Trade program, hvor hjemmeproduktionen bidrager til at forbedre en marginaliseret befolkningsgruppes levevilkår.

Anvendelse.

Kurvene er smukke og kan anvendes både til opbevaring og dekoration.