Binga Kurve fra Zimbabwe

Binga kurve, eller Tonga som de også kaldes, er smukke og detaljerige kurve til primært dekorativt brug. Kurvene er håndlavede og fremstilles i Zimbabwe af en stamme som kaldes Batonga. Batonga`erne lever i et område af Zimbabwe der kaldes Binga, heraf har kurvene fået deres navn. Oprindeligt levede dette folk i Zambia langs Zambezi flodens bredder, men i takt med flodens udvidelse, blev stammen omplaceret til den zimbabwesiske side. Kurvene er smukke som både opbevaring og dekoration. 

 


Kurvene er fremstillet af vilde græsarter og farvet med plantefarver fra vinplanter og Ilala blade. Det er en omfattende og tidskrævende proces at fremstille kurvene, da alle materiale skal indsamles og klargøres før selve vævningen kan begynde. Det tager 5-8 dage at fremstille en kurv, afhængig af størrelse og mønsterkompleksitet. 

Kurvene blev oprindeligt brugt i Batonga`ernes husholdning og de største benyttes fortsat til at skille avner fra korn i melproduktionen. De mindre kurve benyttes af nogle stammefolk stadig som tallerkner, primært til at servere vilde frugter og lign. ved traditionelle fester og ceremonier.

Mønstre og farver er oftest inspireret af den omgivende natur, insekter og planter, trædestier mv.

Salget af disse kurve er en del af et Fair Trade program, hvor hjemmeproduktionen bidrager til at forbedre en marginaliseret befolkningsgruppes levevilkår.